Laatste dagen in Tasmanië....
Door: Els en Eugéne.
Blijf op de hoogte en volg Eugène & Els
01 Februari 2012 | Australië, Sydney
18 januari. Opstaan en dan het gevoel hebben dat je geen gevoel hebt in je hele lichaam, alles doet pijn, je hele lichaam protesteerd met alles wat je doet. Onze kuiten branden bij elke stap die we doen, maar een warme douche, doet wonderen. Vandaag dus een rustig dagje, wel wat ondernemen, want stil zitten gaan we niet doen. We proberen een paar kleine tripjes te ondernemen en dat gaat ons prima af, een paar mooie "lookouts", bezichtigen, de kusten van Tasmanië zijn echt spectaculair. Maar al gauw protesteren onze spieren. Er zitten toch een paar pittige traptreden naar de bezienswaardigheden. We gaan op weg naar Coles Bay, stoppen onderweg wederom bij leuke bijzonderheden. De omgeving doet een beetje denken aan het Franse landschap, glooiend en heuvelachtig, ietwat droger. Jammer genoeg trekt het dicht en het begint zelfs te regenen, niet veel maar toch. In de loop van de middag komen we in Coles Bay aan. Een kleine camping waar we vlak bij de camp- kitchen een plaatsje krijgen. Niet slecht, maar we zitten wel vlakbij een groot mieren nest en later bleek het een nest met "bull ants", te zijn en dat maakt het er niet vrolijker op. Als deze je bijten, voel je dat behoorlijk en hou je er aardige bulten aan over, namens ondergetekende. Verder niet zoveel last van gehad, als je ze maar met rust laat. Ze hebben internet en dat is goed voor de verhalen die ik op de site wil zetten. 's Avonds heerlijk ge-bbq-ed, mais kolfje erbij, en een glaasje wijn in de camp kitchen. Els heeft een roddel blad gekocht, ff op weten hoe het met de "sterren", gesteld is.
We maken ons op voor onze tweede track, via een collega van Els d'r werk, die net iets eerder deze reis naar Tasmanië heeft gemaakt, kregen we de tip om naar "Wineglass bay", te gaan. Het moest een heel erg mooi uitzicht zijn over een strand, in de vorm, je raad het al, van een wijn glas. De "klim" er naar toe is goed te doen en duurde zo'n 45 minuten. Hebben er natuurlijk iets langer over gedaan, daar je niet en kijken, lopen en klimmen tegelijk kan, tenminste als je niet plat op je gezicht wil gaan. Er gaan nog al wat mensen naar het speciale "lookout point", waar van je een ideaal uitzicht hebt over die baai. En....we moeten bekennen, het uitzicht is werkelijk adembenemend mooi, nou moet het weer wel mee spelen en de zon schijnen, nou wij boffen echt. De zon maakt het dubbel en dwars waar, het strand ziet wit/geel en het water, kobalt, azuur blauw. Je hoort dan ook van vele kanten het welbekende; aaahhhh en oooohhhh. Naast ons zit een ouder Australisch stel, die vertelden dat vrienden van hen al vier keer deze trip hadden gedaan en vier keer was hun uitzicht bewolkt en grauw geweest. We boffen dus echt!! Bedankt Lizette!!!!! Na 20 minuutjes besluiten we de grote menigte niet te volgen, want die gaan dezelfde weg terug, hadden al geinformeerd hoe de andere tracks waren, die aansluiten op het eerste gedeelte. Volgens de mw. van het info centrum: "goed te doen"... Afijn, we gingen het tweede gedeelte ook proberen en als we bij het einde van dat gedeelte het niet meer zagen zitten, (daar het derde en laatste gedeelte erg lang en soms "heuvel op" was), dan konden we als nog omdraaien. Zo gezegd, zo gedaan, en inderdaad, het naar beneden lopen van het lookout point, was behoorlijk stijl en glad door al het los liggende gesteente, de keien en het zand. Eenmaal beneden werd het wat gelijk matiger en liepen we in een soort, 'Pan bos', aan het einde moesten we een soort van dichte vegetatie door, en dan is het net als in een film, het bos houd op en opeens opend zich een wit strand, kilometers lang, met een wederom kobalt blauwe, helemaal strakke zee. Bijna nog mooier als "Wineglass bay". En er liepen op dat moment maar 6 mensen, waaronder wij over het strand. We werden er heel erg stil van, een prachtig 'bounty strand'. We vervolgden de track die een paar honderd meter langs het stand liep en vervolgens weer in het bos verdwijnt. Tja, als je dan twee derde van de track hebt gelopen en we voelden ons nog redelijk goed, dan zijn wij niet te laf om ook nog het laatste gedeeltete doen. Alleen vergaten we effe, dat het hier af en toe wel weer klimmen en dalen was. Vele malen werden we beloond met een echt, grandioos uitzicht.
Maar.....we hebben hem helemaal uitgelopen en hebben er geen spijt van, soms effe wel, daar we weer moesten klimmen, maar,"We did it". Zoals je dan in de boeken leest, "moe maar voldaan", keren we terug naar de camping en proosten op een wonderschone dag met een klein alcoholische versnapering.
De volgende dag maken we ons op, om via de kust route naar Launceston te rijden, om daar Helen en Jill te bezoeken. Helen is een Tasmaanse en vriendin van Els. Ze heeft haar een paar keer heeft ontmoet via Co, die toen ook voor MSF, (Artsen zonder Grenzen), heeft gewerkt. Ze woont en werkt in Tasmanië, op een SEH. Jill hebben we nog nooit ontmoet, maar vanaf het eerste moment dat we elkander zagen, klikte het meteen, we hebben voor hun huis, de campervan neer gezet en hebben genoten van het eten en hun gastvrijheid. Ze hebben ons beiden meegenomen naar de bezienswaardigheden in de omgeving, o.a. een klein trackje om te gaan zoeken naar slangen en ander Tasmaanse fauna. En....inderdaad, kangeroe's, spinnen, zwarte zwanen, een wombat, (lijkt op een hang buik zwijn, alleen met veel haar), die recht op me afliep en..... waar we naar op zoek waren......., slangen, jawel......eentje die we niet thuis konden brengen maar die andere zagen we op nog geen 2 mtr. afstand. Een "black tiger snake", één van de giftigste slangen van Tasmanië. Zomaar op nog geen 2 mtr. afstand. Ze boezemden wel erg veel ontzag bij ons in en Helen waarschuwde me om langzaam terug te lopen, gelukkig besloot de slang in een soort hol te glijden. Het was wel effe een "wauw", moment. We hadden in de ochtend al meerdere wijngaarden bezocht en natuurlijk wat wijntjes geproefd. Tegen een uur of één werd het toch wel tijd om wat tegen dat iets te "zweverige", gevoel te doen, raar hè? Na weer een wijntje geproefd te hebben, namen we maar meteen een uitgebreide lunch, die we niet zo snel zouden vergeten. Verse ham, zalm, pittge worst, blauwe kaas, paté en nog veel meer, met natuurlijk een heerlijke Pinot Grigio van deze wijngaard. Dit hebben we dus in de middag er allemaal afgelopen, met de wandeling over de "savanne", volgens Jill, want daar leek het idd op. Al met al, de tijd die we hadden met Helen en Jill, was heel erg leuk en na drie dagen hebben we afscheid genomen, heel veel ervaringen en weer vriendinnen rijker.
De dag er op gaan we op weg naar Cradle Mountain, deze berg spreekt een beetje tot onze verbeelding, daar we er veel van hebben gehoord en gelezen. Deze berg heeft vele gezichten en kan qua weersomstandigheden, per uur opeens omslaan. Van hitte naar extreme kou, van droogte naar regen, naar sneeuw.Het is een berg, waar je niet onvoorbereid naar toe wilt gaan en al te licht over moet denken. Daarom gaan we zeker niet naar de top, die is op 1500 mtr., maar nemen twee tracks, die aansluiten op elkaar. Bleek achteraf heel verstandig en heel erg mooi. Die rond het meer was zeker de moeite waard. In en rond het informatie centrum, aan de voet van Cradle Mountain, zie je veel jonge mensen, bepakt met hoge rugzakken, die een lange tocht willen afleggen, het Overlandtrack. Dit is een wandeling van min 5 dgn. Erg leuk die sfeer te voelen, ook al doen we zelf een veel kleinere track. Toch weer zo'n 13 km, op en neer, gelukkig niet zo zwaar als de eerste track. Ach, we raken geoefend. Moe maar wederom, zeker trots op ons zelf, nemen we een lekkere borrel en vallen al heel snel in slaap.
Het enige nadeel, waneer je "zo laat", nog wat hebt gedronken, (iets meer, omdat we vonden dat we wéér wat te vieren haddden), je midden in de nacht wakker wordt en dat je moet plassen, nou is dat normaal helemaal geen probleem, alleen voor Els dit keer wel, ze vond het toch al eng, om in het stikke donker de auto uit te gaan, nu helemaal. Onder een hemel, echt bezaaid met sterren, waar Els op dat moment helemaal geen oog voor had, moest ze héééél nodig, maar je hoort dan van alles ritsellen, kruipen en kriebellen. Oké, alle moed bij elkaar gezocht, de auto uit en door onhandigheid of door een andere reden, laat ik het maar netjes houden, plast ze, en valt er vervolgens deels in......yup in d,r eigen...verschrikt maakt ze me wakker, was allang wakker door alle tumult. 02:30 ze begint een beetje van het padje af te raken. We hebben er smakelijk om gelachen en hebben vervolgens toch nog een paar uurtjes kunnen slapen. We vertrekken vroeg naar onze volgende bestemming, om daar één nachtje te overnachten, op door reis naar "Lake St.Clair". De camping opzich was wel aardig, maar het deed me een beetje denken aan een verlaten mijn stad, wat in weze ook zo was. De eigenaresse was heel erg vriendelijk en vertelde dat ze net waren begonnen om beetje bij beetje, alles te vernieuwen, en dat was ook zo. Daar onze was gedaan in idd, nieuwe wasmachines en drogers. Ze hadden een nieuwe keuken. Zag er allemaal goed uit, maar erg afgelegen, toch heerlijk geslapen. We zijn nu aan het meer van Lake St. Clair, wederom schitterrend weer en een geweldige plaats aan het meer. Ons plekje ingericht, in de lodge gegeten, effe geen zin om zelf te koken. Rond 20:30 uur, zaten we weer voor onze camper en kletsen de dag een beetje door en Els verteld wat over de aankomende dagen wat de planning gaat worden. Zitten we net 10 min. horen we geritsel en zien we een opussum, helemaal niet bang, een tel later lopen er opeens van die gespikkelde eekhoorn/ muisachtige beesten rond onze voeten.
Je schrikt behoorlijk, maar het is wel aandoenlijk. Geprobeerd ze op de foto te zetten. Al met al hebben we toch al heel wat dieren van Tasmanië op de foto gezet. We zijn best moe en na een kopje koffie, besluiten we de dag af te sluiten en vroeg onder de wol te kruipen, daar we morgen richting Mount Fields willen en naar de "Russel Falls".
Weltrusten.....E&E.
(PS: de foto's volgen z.s.m.)
01 Februari 2012 - 05:50
Daphne:
Hallo liefjes
Wat een geweldig uitgebreid verslag ik heb er weer van genoten!!!!'
Nu hoop ik natuurlijk snel de foto's te kunnen zien van al die vreemde dieren.
Hier is het wel behoorlijk koud en ik ben blij dat ik 's na hts niet naar buiten hoef voor een toiletbezoekje.
Geniet maar lekker verder samen.
Liefs Daphne -
01 Februari 2012 - 07:39
Petra:
lieve e@e
wat zullen jullie een sport kuiten krijgen.Heb respect voor jullie hoor.
het klinkt wederom geweldig wat jullie allemaal zien en meemaken ben echt jaloers.
hier is het echt winter met gevoelstemp van -16 .Effen wennen dus.De dames vinden het alleen maar lekker en hebben nergens last van.Heerlijk genieten nog en een dikke knuffel van ons allemaal
petra -
01 Februari 2012 - 07:46
Simone:
Lieve buurs,
Gossiepossie wat een mooie ervaringen doen jullie op! Prachtige foto's ook zeg. Nauwelijks voor te stellen dat jullie met korte hosen daar rondtippelen, terwijl wij ons opeens geen raad weten met de vrieskou! Gaaf die pelikaan (of vergis ik me) en ieks al die enge dieren die jullie daar tegenkomen! Maar toch....vreselijk jaloers natuurlijk!
Geniet maar lekker, wij nemen straks een portje bij de haard ;-)
xxxSimone -
01 Februari 2012 - 10:32
Gerda:
lieve buufjes. Wat een heerlijke verhalen maar ook wel eng die slangen. Hier erg koud en dat is dus wennen. Geniet samen en groetjes van de bosjes -
01 Februari 2012 - 10:59
Lucia De Vries:
Hoi lieve Eus en Els, wat een heerlijk verhaal en wat een prachtig mooie foto's.
Net met Gerrit en Jolanda (die zitten vandaag op het meldpunt) zitten kijken.
We zijn er helemaal van onder de indruk. Die dolfijn, wat super!!!! Echt heel
mooi!! Wat zullen jullie genieten! Nou, vooral lekker blijven doen hoor!
Hier in Nederland is het bbbbbr heel koud (van het weekend schaatsen op
natuurijs??!!!!) maar wel lekker met het zonnetje, dus we klagen niet!
Maar...als we dan jullie zo heerlijk in zomerkleding zien, begint het toch wel
te kriebelen hoor...We zijn heel benieuwd naar jullie volgende campertje hoor!!
We blijven jullie volgen...
Veel liefs, Paul en Lucia XXX -
01 Februari 2012 - 10:59
Joke En Bob:
Lieve Els en Eug.
Wat een bijzondere reis en wat een mooie verhalen en prachtige foto's,
geniet er elke keer weer van. Jullie lekker daar door genieten.
Liefs -
01 Februari 2012 - 19:15
JeBroerJ:
Dag lieverts. Indrukwekkende foto's en verhalen die ik zie en lees. Mijn eigen Tas-trip komt weer boven, dat is welgeteld en op de kop af 20 jaar geleden. Of 19, ik ben het even kwijt. Jullie zitten nog op aarde, maar eigenlijk in een heel andere wereld. Het koude weer, nu ijskoud, beperkt de bewegingen buitenshuis. En andersom, jullie leven gewoon volledig buiten. Heerlijk. Die Aussies zijn ook erg relaxed, dat geeft ook een hele leuke vakantiesfeer
Ik herinner me nog een bezoek aan Oyster Cove, daar liepen we tien meter in zee en raapten we de oesters zo van de grond. De plaatselijke robinson croesoe hielp ons nog met roosteren. We hadden zo veel oesters geroosterd dat we nog dagen later oestersalade "moesten" eten. Ik zie op mijn ordinateur trouwens dat het drie uur en zeventien minuten zuidwaarts van die wijnglasbaai is. Ben je dus zo:). Volgens mij lagen wij oostelijk van de plaats Oyster Cove afgemeerd, daar komen jullie met je voiture niet zo maar. Maar jullie zijn inmiddels ook op je laatste dagen.
Geniet van jullie verdere reis.
Alle liefs van mij, El en de kids -
01 Februari 2012 - 19:56
André:
................ -
01 Februari 2012 - 20:40
Bote/Kr=10e En Kids:
Eugene, wat heb je jullie ervaringen weer prachtig opgeschreven! Ik zie Els al spartelen in haar plasje... De ontmoeting met de slang was pas echt spannend. Twee meter kunnen ze toch heel snel overbruggen? Maar ik las ook dat ze ten opzichte van mensen zich eigenlijk alleen maar verdedigen. Ik denk dan altijd wel bij zoveel wijsheid, wee die slang dat dan allemaal wel? Als ik al die sportieve avonturen van jullie op een rijtje zet dan moeten de kilo's er bij jullie afvliegen. Of toch niet? Het is eindelijk winter in Nederland. Er zal dit weekend wel geschaatst gaan worden op natuurijs, en in Friesland zijn de watergemalen stilgelegd. De NRC kopt vandaag " -8, het ijs groeit met het uur"! En Jort Kelder moppert over Unox als grootste reclamefinancierder en de Efstedentocht. Nederland op zijn smalst. Geniet! Groet, Bote. -
02 Februari 2012 - 16:48
Joke:
Wat spannend allemaal en wat een mooie foto's!
Zo is Tasmanië toch een heel avontuur aan het worden; ik ben blij dat ik hiervan mag meegenieten!
Liefs, Joke xx -
02 Februari 2012 - 20:22
Moeders:
War een land----en wat een enge beesten----wij hebben weer genoten van jullie verslag en alle prachtige foto's. Jammer om verder te gaan, maar er komt vast nog heel veel moois. Dat eten zag er trouwens heerlijk uit, maar kinderen drink niet zoveel, hebben ze er ook PORT?????
Kus mam. -
03 Februari 2012 - 07:27
Anja:
Hoi Eug en Els,
Net zitten genieten van jullie reisverslag. Ik zie alles zo voor me...het wordt zo levendig geschreven. Wat een mooie reis maken jullie!
Ik krijg zo ook zin... Geniet er nog lekker van!
Liefs, Anja -
05 Februari 2012 - 12:02
Ria:
Ook ik heb weer genoten van jullie prachtige foto's en leuke verslagen, geniet daar nog maar lekker want hier is het berenkoud!!!!!!!!!!
groetjes vanuit een wel zonnig maar koud Bunnik
Ria vd M